Sensors
Categorieen
Sensors
Sensors en lichtregelingen worden vaak toegepast om energie te besparen; in deze tijd van duurzaamheid en besparing is het niet de bedoeling dat verlichting blijft branden als dit niet nodig is. Met een schemerschakelaar brandt het licht alleen vanaf het moment dat het donker begint te worden en gaat automatisch weer uit als het weer licht wordt.
Een bewegingsmelder zorgt ervoor dat de verlichting pas aangaat als er iemand in de ruimte aanwezig is of een bepaald gebied binnenkomt. Hier zijn verschillende mogelijkheden in, net als diverse combinaties van sensors. Uit ons ruime aanbod is dus altijd een passende keuze te maken.
Hollandlamp helpt u natuurlijk graag om alle opties op een rijtje te zetten, om zo de voor uw situatie best passende samenstelling te maken.
Sensors worden niet alleen buiten toegepast, ook binnen zijn er volop mogelijkheden te werken met sensors. Met een daglichtsensor is het bijvoorbeeld mogelijk dat het licht automatisch dimt wanneer er sprake is van voldoende lichtinval. In de loop van de dag kan deze daglichtinval variëren, wanneer er een grote vrachtwagen voor het raam gaat staan, of het wordt bewolkt. Sensors nemen dit snel waar en zorgen ervoor dat de aanwezige verlichting vanzelf feller gaat branden. Altijd precies voldoende licht!
Hollandlamp geeft advies voor het gebruik van sensors in ieder denkbare situatie. Wilt u bijvoorbeeld een kantoorpand of parkeergarage voorzien van nieuwe verlichting? Met op elk moment de juiste hoeveelheid licht, zodat iedereen op elk moment kan doen wat hij of zij op die plek moet doen? Voldoende comfort en veiligheid in combinatie met een minimaal verbruik van energie?
Wij komen graag met u in gesprek. We zijn op de hoogte van alle noviteiten en kunnen u goed duidelijk maken hoe deze verschillende sensoren in uw situatie het beste zijn toe te passen.
Het juiste type sensor selecteren
Of u nu een daglichtregeling, schemerschakelaar of een bewegingsmelder zoekt het is altijd goed om te letten op een aantal zaken. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of u de sensors binnen of buiten gaat gebruiken. Als u deze buiten gaat toepassen, dan heeft u minimaal een IP waarde nodig van 44. Alles met een IP waarde van 44 en hoger is buiten of in een vochtige ruimte toe te passen.
Er zijn veel verschillende type sensors op de markt. Je zou ze kunnen indelen in 3 groepen:
- Licht sensors. Deze schakelen op basis van de hoeveelheid daglicht. Meestal wordt dit een schemerschakelaar genoemd. Deze sensor wordt dus toegepast om het licht automatisch aan te laten gaan bij onvoldoende daglicht.
- Beweging sensors. Deze schakelen op basis van beweging. In de volksmond wordt deze sensor een bewegingsmelder genoemd. Deze sensor zorgt ervoor dat de verlichting aangaat als de sensor een beweging registreert.
- Daglicht sensors. Deze meten continu de lichtsterkte op een bepaalde plek. Dit is in de meeste gevallen binnen. Wanneer er voldoende daglicht binnenkomt, zorgt deze sensor ervoor dat de lampen gedimd worden.
Sensors zorgen er dus voor dat de verlichting automatisch bediend wordt. U hoeft hier dus zelf niet meer aan te denken. Daarbij draagt het bij aan energiebesparing, omdat de verlichting niet meer brandt terwijl dit niet nodig is.
We zien tegenwoordig steeds meer sensors gecombineerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een daglichtsensor te combineren met een beweging sensor, of een lichtsensor met een bewegingsmelder. Dit alles om nog nauwkeuriger te schakelen en de maximale hoeveelheid energie te besparen.
Sensor inbouwen of beter los van elkaar?
Deze vraag krijgen we geregeld, want steeds meer armaturen worden geleverd inclusief sensor. Maar wat is nu het beste?
Laten we als voorbeeld een eenvoudige toepassing nemen. Stel, u wilt een armatuur aan de schuur die aan moet gaan als het donker wordt en weer uit als het licht wordt. Dan kunt hier prima een armatuur met ingebouwde lichtsensor voor nemen. Bent u van plan om een parkeergarage te voorzien van armaturen en sensors, dan kunt u er beter voor kiezen om met losse producten te werken. Natuurlijk zijn er uitzonderingen: er zijn armaturen met ingebouwde sensoren die speciaal voor deze toepassing gemaakt zijn.
Zo ziet u dat er het lastig is om met een standaard antwoord te komen; ieder situatie vraagt meestal om een klant-specifieke oplossing. We helpen u graag om voor uw specifieke situatie de juiste armaturen en sensors te vinden.
Bij de kleinere (buiten-) ruimtes hoeft de installatie niet ingewikkeld gemaakt te worden en kunt u volstaan met het plaatsen van sensorarmaturen, waarbij de beweging of daglicht sensor al is geïntegreerd.
Maar bij grotere ruimtes zoals kantoorgebouwen of parkeergarages met meerder verdiepingen, kan de gehele installatie gekoppeld worden met diverse melders. Wij kunnen in een dergelijk geval het complete netwerk uittekenen. Met een dergelijk plan kunnen we ervoor zorgen dat u energie bespaart door de verlichting zo efficiënt mogelijk te laten werken.
Welke bewegingsmelder heb ik nodig?
Er zijn verschillende soorten en maten beweging sensors verkrijgbaar, met elk hun eigen specifieke eigenschappen.
We hebben we het over een bewegingsmelder, maar wanneer deze in een kantoor of klaslokaal gebruikt wordt, kan toch zomaar ineens het licht uitgaan.
De bewegingsmelder detecteert voornamelijk grote bewegingen, iemand die zich voortbeweegt bijvoorbeeld. Maar als u rustig achter een bureau zit te werken, zijn de bewegingen niet zo groot en gaat het licht dus uit. In dergelijke ruimtes heeft u dus meer baat bij een aanwezigheidsmelder. Dit wordt ook wel een presentiemelder genoemd. Deze registreert ook de kleinere bewegingen en zorgt er dus voor dat u comfortabel kunt blijven werken.
We noemen een aantal verschillende bewegingssensors met hun specifieke eigenschappen:
- Bewegingsmelders voor buiten; deze hebben een IP-waarde van minimaal IP44
- Bewegingsmelders op infrarood; deze registreren de warmte van aanwezige personen en schakelen daarop
- HF Bewegingsmelders; deze registreren mensen zelfs door de muren heen. In sommige situaties ideaal, maar hang je een dergelijk melder op het toilet zal deze zelfs schakelen als er iemand langsloopt, en brandt het licht dus voor niets
- Bewegingsmelders voor hoge ruimtes; deze zijn speciaal gemaakt voor bijvoorbeeld grote magazijnen. Het bereik van deze sensors is veel groter dan de standaard sensor
- Bewegingsmelders met 1 master en meerder slaves. Dit houdt in dat in 1 bewegingsmelder de intelligentie (schakeling) zit, en via bedrading of soms zelfs draadloos in contact staat met andere sensors, zodat een groter oppervlakte gedetecteerd wordt
- Bewegingsmelder in combinatie met een lichtsensor; hiermee wordt alleen bij een bepaalde lichtsterkte geschakeld
- Bewegingsmelder in combinatie met een daglichtsensor; pas als er beweging is gaat de daglichtsensor de juiste lichtsterkte bepalen waarmee het licht gaat branden. Dit is een vast ingestelde waarde
Led armaturen schakelen met sensors
Verlichting schakelen met een sensor die schakelt op beweging, aanwezigheid en daglicht is niet nieuw. Deze technieken worden al langere tijd gebruikt. Natuurlijk gaat ook hier de ontwikkeling steeds door: de nauwkeurigheid van detecteren, de reikwijdte van de sensor, de instel- en bedieningsmogelijkheden en het design worden kwalitatief steeds beter.
Maar deze ontwikkeling vindt niet alleen plaats bij de sensors; ook de verlichtingsarmaturen zijn aan verbetering onderhevig. Waar we vroeger te maken hadden met de gloeilamp, de halogeenspot en de TL lampen, tegenwoordig zien we steeds meer Led armaturen. En deze Led armaturen kunnen steeds beter gecombineerd worden met eens sensor. Een aantal belangrijke voordelen op een rij:
- Led armaturen kunnen zonder problemen vaak aan- en uitgeschakeld worden door een beweging sensor. TL en PL lampen kunnen hier niet goed tegen, het vele schakelen heeft een nadelige invloed op de levensduur van de lamp.
- Led armaturen gebruiken veel minder stroom. Hierdoor hoeft de toegepaste sensor minder vermogen te schakelen. Hierdoor kunnen meerdere sensors in aanmerking komen voor uw armatuur of er kunnen meerdere armaturen op 1 sensor aangesloten worden
- Led armaturen zijn vaak leverbaar met een DALI driver. DALI werkt met een digitaal dimprotocol. Dit maakt het mogelijk om zeer grote vermogens te schakelen. Hierdoor kunnen Led armaturen in kantoren, magazijnen en in parkeergarages heel eenvoudig gedimd en geschakeld worden
Energie besparen met sensoren
Hopelijk hebben we u inmiddels duidelijk gemaakt dat de verschillende sensoren erg handig kunnen zijn en veel situaties door het extra comfort dat ze bieden, het grotere gevoel van veiligheid (het licht gaat immers automatisch branden als u of iemand anders nadert in het donker) maar laten we zeker ook kijken naar de energiebesparing die mogelijk is door sensors te gebruiken!
Veel mensen hebben geen idee hoeveel energie er bespaard kan worden door het toepassen van een sensor. Hieronder en aantal voorbeelden waarin u zich mogelijk herkent.
- Op kantoor valt een groot deel van de dag zonlicht naar binnen door de ramen. Hoewel direct zonlicht hinderlijk kan zijn, zorgt dit daglicht wel voor een goed zichtbare werkplek. Wanneer in dit geval gebruik gemaakt wordt van een daglichtsensor, zorgt deze ervoor dat de verlichting constant blijft op de werkplek. Bij veel daglicht zal de verlichting gedimd worden, komt er bewolking dan zal de verlichting hierop aangepast worden. Hierdoor valt er met een dergelijke sensor zo’n 40 tot 70% energie te besparen
- In de kantine brandt altijd wel licht, want hier komen de mensen de hele dag door binnen voor een kop koffie of om de pauzes door te brengen. Hier is dan een aanwezigheidsmelder heel praktisch. Het licht gaat aan wanneer de mensen binnenkomen en blijft branden zolang er iemand aanwezig is. Zodra de kantine leeg is zal, afhankelijk van de ingestelde nalooptijd, de verlichting vanzelf uitgeschakeld worden. Ook hier valt dus aanzienlijk te besparen met een relatief kleine investering
- In het archief komt bijna nooit iemand. Hierdoor zult u misschien van mening zijn dat het niet nodig is om hier een bewegingsmelder te plaatsen. Er is toch duidelijk afgesproken dat het licht wordt uitgedaan wanneer iemand het archief verlaat? Maar toch gebeurt het wel eens dat u het archief binnenkomt en het licht brandt. Het kan gebeuren dat het een enkele keer vergeten wordt, bijvoorbeeld omdat iemand een telefoontje kreeg. Maar hoelang heeft dit licht al aangestaan terwijl dit niet nodig was? Uren? Dagen? Een sensor is hierdoor snel terugverdiend
- Denk eens aan het plaatsen van een bewegingsmelder op het toilet. Eigenlijk vergelijkbaar met de sensor in de archiefruimte. Maar daarnaast ook nog eens een stuk hygiënischer. En dat draagt ook weer bij aan het welzijn van uw collega’s
- Ook het magazijn is een ruimte waar veel energie valt te besparen, zeker bij de grotere magazijnen met meerdere gangpaden. Hier zijn goede mogelijkheden om de verlichting te sturen met daglicht dat uit de dakpanelen komt, maar ook op aanwezigheid. Door de daglicht- en aanwezigheidssensor te combineren kan in uw magazijn zomaar 50 tot 75% energie bespaard worden
Mogelijkheden te over
U leest het al; er zijn veel mogelijkheden. Het is niet ingewikkeld wanneer het een eenvoudige bewegingsmelder mag zijn, maar wanneer de ruimte groter wordt of heel specifiek, dan zijn er nogal wat mogelijkheden.
Natuurlijk staan wij voor u klaar met informatie en advies hoe de sensors het best zijn toe te passen.