Werkplaats armaturen
Werkplaats armaturen worden vaak toegepast in werkplaatsen, maar ze kunnen ook elders goed gebruikt worden. In dit overzicht zie je voornamelijk de armaturen van merken zoals Philips en Norton die het meest in werkplaatsen worden gebruikt. Als je precies weet wat je nodig hebt, kun je deze werkplaatsarmaturen meteen bestellen. Heb je hulp nodig bij het maken van een keuze of wil je meer weten over welke armaturen het beste zijn voor jouw situatie? Onderin deze pagina leggen we diverse zaken verder uit. Voor vragen kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen.
Welke werkplaats armaturen heb ik nodig en hoeveel?
Als je je werkplaats goed wilt verlichten, is het belangrijk om vóór de aanschaf te bepalen welk type armatuur het meest geschikt is en hoeveel je er nodig hebt. Voor kleine werkplaatsen is dit vaak eenvoudig. Meestal volstaan 4 tot 6 LED-armaturen van 150 cm om een gelijkmatige verlichting te creëren. In grotere werkplaatsen is een nauwkeurige berekening nodig om te zorgen voor voldoende licht op de juiste plekken.
Factoren die de keuze beïnvloeden
Bij het kiezen van de juiste werkplaats armaturen spelen verschillende factoren een rol:
- Lichtniveau (lux-waarde) – De minimale lux-waarde voor een werkplaats hangt af van de werkzaamheden.
- Kleurtemperatuur (Kelvin) – Warm wit (3000K) is geschikt voor algemene ruimtes, terwijl 4000K of 5000K beter is voor precisiewerk.
- Verblindingswaarde (UGR) – Een UGR-waarde onder 22 voorkomt hinderlijke reflecties en verbetert het zicht.
- Beschermingsklasse (IP-waarde) – Voor vochtige of stoffige werkplaatsen is minimaal IP65 aanbevolen.
- Bevestigingshoogte – Hoe hoger het plafond, hoe krachtiger de armaturen moeten zijn.
Voor de minimale lux-waarde per werkplaatsfunctie is dit vastgelegt in specifieke normen voor werkplaatsverlichting. De NEN-EN-12464
- Algemene werkplaats 300 - 500 lux
- Fijnmechanisch werk 750 - 1000 lux
- Elektronische assemblage 1000 - 1500 lux
- Schilder- of lakwerk 750 - 1000 lux
Lichtplan voor mijn werkplaats armaturen: waarom en hoe?
Voor grotere werkplaatsen is een lichtplan essentieel. Dit zorgt ervoor dat je niet te veel of te weinig werkplaatsverlichting installeert en voorkomt onnodige kosten. Een goed lichtplan houdt rekening met:
- De afmetingen van de ruimte (lengte, breedte, hoogte)
- De indeling (werkstations, looproutes, machines)
- Reflectiewaarden van muren, vloer en plafond (lichte kleuren reflecteren beter dan donkere)
- Aanwezigheid van daglicht (ramen en daklichten beïnvloeden de lichtbehoefte)
Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Vraag ons om een lichtplan om te bepalen welke armaturen en hoeveel er nodig zijn voor jouw werkplaats wij maken een professioneel lichtplan met een exacte berekening van de benodigde werkplaats armaturen. Zo ben je verzekerd van optimale verlichting en energie-efficiëntie.
Welke verschillende soorten werkplaats armaturen zijn er?
Er zijn veel verschillende armaturen verkrijgbaar voor werkplaatsen. Werkplaats armaturen zijn er voor zowel hoge als lage ruimtes. De drie meest voorkomende werkplaatsarmaturen zijn:
- Led Highbay armaturen: Deze worden voornamelijk gebruikt in werkplaatsen met een hoog plafond, vanaf ongeveer 7 meter.
- Lichtlijnen: Dit is een profiel dat van de ene kant naar de andere kant van de werkplaats loopt met daarin armaturen. Deze manier van verlichten zorgt voor een goede spreiding en is flexibel, omdat je armaturen in de lijn kunt verplaatsen of toevoegen als de indeling van de werkplaats dit vereist.
- Spatwaterdichte Led armaturen: Vroeger waren dit TL-armaturen, maar tegenwoordig zijn ze allemaal Led. Deze armaturen kun je overal monteren en ze zorgen direct voor veel licht. We zien deze vaak in werkplaatsen met verschillende hoogtes of in kleinere ruimtes waar lichtlijnen niet passen. Bovendien zijn deze armaturen bestand tegen vocht en kunnen ze tegen een stootje.
Wil je weten welke werkplaats armaturen het beste zijn voor jouw werkplaats? Neem dan contact op met Hollandlamp.