Explosieveilige armaturen

Ontdek hoe explosieveilige armaturen een cruciale rol spelen in het waarborgen van veiligheid op industriële locaties. Deze gespecialiseerde armaturen minimaliseren het risico op explosies in omgevingen waar gevaarlijke stoffen aanwezig zijn. Lees verder om te ontdekken hoe explosieveilige armaturen niet alleen zorgen voor een veilige werkomgeving, maar ook bijdragen aan energiebesparing en betrouwbare prestaties.

Producten 1-24 van 277

Pagina
per pagina
Van laag naar hoog sorteren
 1. DISANO 927 ECHO CLD LED ATEX 1300MM
  IP66
  |
  4000K
  |
  45W
  DISANO 927 ECHO CLD LED ATEX 1300MM  
  € 369,21 € 305,13 As low as € 353,72
 2. DISANO 927 ECHO CLD LED ATEX 1600MM
  IP66
  |
  4000K
  |
  65W
  DISANO 927 ECHO CLD LED ATEX 1600MM  
  € 414,22 € 342,33 As low as € 396,84
 3. Adolf Schuch EX poly arm. nD866F 12L60
  IP66
  |
  5000K
  |
  40W
  Schuch expl v armatuur vaste mont. ND866, 1250x182mm, beh kunstst  
  € 518,10 € 428,18 As low as € 485,73
 4. Adolf Schuch Ex Poly LED arm. e865F 12L42
  IP66
  |
  6500K
  |
  28W
  Schuch expl v armatuur vaste mont.  
  € 890,98 € 736,35 As low as € 835,30
 5. Adolf Schuch Ex Poly LED arm. e865F 12L60
  IP66
  |
  6500K
  |
  40W
  Schuch expl v armatuur vaste mont.  
  € 1.019,72 € 842,74 As low as € 955,98

Producten 1-24 van 277

Pagina
per pagina
Van laag naar hoog sorteren

Wat houdt explosieveilig armaturen in?

Explosieveilige armaturen zijn essentieel voor locaties waar het risico op explosies aanwezig is door de aanwezigheid van bepaalde stoffen en gassen. In tegenstelling tot gewone armaturen, zijn deze armaturen speciaal ontworpen om de kans op een explosie tot een minimum te beperken. Een explosieveilig armatuur is zorgvuldig ontworpen en gecertificeerd om te voldoen aan de veiligheidsnormen voor verschillende zones waar explosiegevaar kan ontstaan.

Door het gebruik van explosieveilige armaturen wordt de veiligheid op de werkplek aanzienlijk verbeterd. Deze armaturen voorkomen potentieel gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan door vonken of hitte, waardoor ze een cruciale rol spelen in risicovolle omgevingen.

Bij het kiezen van het juiste explosieveilige armatuur is het belangrijk om de specifieke zoneclassificatie van de ruimte te kennen. Op basis hiervan kunt u het meest geschikte armatuur selecteren dat voldoet aan de vereiste veiligheidsnormen. Met explosieveilige armaturen wordt niet alleen de veiligheid gewaarborgd, maar ook de productiviteit en efficiëntie op de werkplek verbeterd.

Welke soorten Explosieveilig armaturen zijn er verkrijgbaar?

Explosieveilige armaturen zijn tegenwoordig voornamelijk verkrijgbaar als energiezuinige LED-armaturen. Deze LED-explosieveilige armaturen bieden tal van voordelen ten opzichte van conventionele armaturen. Ze besparen aanzienlijk op energieverbruik en hebben een veel langere levensduur, tot wel 120.000 branduren, waardoor ze minder vaak vervangen hoeven te worden.

Naast het type lichtbron zijn er ook verschillende uitvoeringen van explosieveilige armaturen beschikbaar. Zo zijn er standaardformaten zoals 120 cm of 150 cm, maar ook armaturen die aan masten worden bevestigd voor terreinverlichting, of grote hal-armaturen. De keuze voor het juiste armatuur hangt af van de specifieke situatie op uw locatie.

Als u niet zeker weet welk type explosieveilig armatuur het meest geschikt is voor uw behoeften, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat klaar om u te adviseren en te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Wat is ATEX verlichting en waar staat ATEX voor?

In explosiegevoelige omgevingen is speciale verlichting essentieel, en deze armaturen dragen vaak het label 'ATEX'. Maar wat betekent ATEX eigenlijk? ATEX staat voor ‘ATmosphères EXplosibles’. In de Europese Unie zijn bedrijven en organisaties die werken met brandbare gassen en explosiegevoelige materialen verplicht om te voldoen aan de ATEX-richtlijnen (1999/92/EG en 2014/34/EU), informeel bekend als ATEX 114 (CE-richtlijn) en ATEX 153 (omgevingsrichtlijn).

ATEX verlichting is speciaal ontworpen om veilig te functioneren in omgevingen waar kortsluiting in armaturen kan optreden, wat vaak resulteert in vonken. In combinatie met explosieve of brandbare gassen en materialen kan dit leiden tot levensgevaarlijke situaties. ATEX verlichtingsarmaturen zijn zorgvuldig ontworpen om te voorkomen dat bij kortsluiting contact wordt gemaakt met de omgeving. Ze zijn vervaardigd van waterdichte en explosieveilige materialen en behuizingen om de veiligheid te waarborgen.

Kies voor ATEX verlichting om jouw werkplek veiliger te maken en te voldoen aan de wettelijke vereisten. Onze ATEX-armaturen zijn speciaal ontworpen om gevaarlijke situaties te minimaliseren en jouw werkomgeving zo veilig mogelijk te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies op maat. Jouw veiligheid staat bij ons voorop.


>> IN DE HOLLANDLAMP PRAKTIJK <<

RISICO OP EXPLOSIEGEVAAR DOOR GEMINIMALISEERD

Helena, eigenaar van een elektronicawinkel in Groningen, stond voor een uitdaging toen ze haar magazijn wilde renoveren van de jaarlijkse vuurwerkopslag. Het magazijn bevat dan producten die een risico op exlosie hebben en dat moet worden geminimaliseerd. Na het raadplegen van Hollandlamp, een expert op het gebied van verlichting, werd haar aangeraden om explosieveilige armaturen te installeren zodat haar vuurwerkopslag veilig en conform de norm was.

Dankzij de deskundige begeleiding van Hollandlamp werden de juiste armaturen geselecteerd en geïnstalleerd voorhet magazijn. Helena was onder de indruk van de kwaliteit en de veiligheidsnormen waaraan de armaturen voldeden. Niet alleen zorgden de armaturen voor een heldere en veilige werkomgeving, maar ze droegen ook bij aan de professionele uitstraling van haar magazijn.

Met de nieuwe explosieveilige armaturen kon Helena met een gerust hart haar elektronicawinkel runnen, wetende dat haar personeel en haar waardevolle voorraad optimaal beschermd waren tegen mogelijke gevaren.


Verschillende toepassingen van Explosieveilig armaturen

Explosieveilige armaturen vinden een breed scala aan toepassingen in verschillende industrieën. Deze armaturen worden gebruikt in ruimtes waar het risico op explosies aanwezig is, afhankelijk van de vastgestelde zones en normen, die kunnen worden aangevuld door lokale autoriteiten zoals gemeenten en brandweer.

De meest voorkomende locaties voor het gebruik van explosieveilige armaturen zijn vuurwerkbunkers, spuiterijen, faciliteiten voor chemische verwerking en brandstofopslagplaatsen. Daarnaast worden ze ook veel aangetroffen op schepen, met name in en rondom de machinekamers.

Over het algemeen worden explosieveilige armaturen geïnstalleerd op industriële locaties om de veiligheid van de ruimte te waarborgen, met name wat betreft verlichting. Door deze armaturen te gebruiken, wordt het risico op explosies geminimaliseerd, waardoor de werkomgeving veiliger wordt voor alle betrokkenen.

Verschillende zones voor Explosieveilig armaturen

Om de bedrijfsrisico's in kaart te brengen en passende veiligheidsmaatregelen te treffen, zijn er verschillende explosieveilige zones gedefinieerd. Deze zones zijn gebaseerd op de mate van blootstelling aan explosieve atmosferen:

 • Zone 0: Dit is een omgeving waar voortdurend of gedurende een lange periode van minstens 1.000 uur per jaar een explosief gasmengsel aanwezig is. Dit is de hoogste risicozone.
 • Zone 1: In deze zone is er tussen de 10 en 1.000 uur per jaar onder normale omstandigheden een explosief gasmengsel aanwezig. Er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen om dit risico te beheren.
 • Zone 2: Hier is minder dan 10 uur per jaar onder normale omstandigheden een explosief gasmengsel aanwezig, en er wordt geen specifieke rekening gehouden met het risico van een explosief gasmengsel.
 • Zone 20: Deze zone verwijst naar een omgeving waar een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van een wolk met brandbare stoffen continu of gedurende minimaal 1.000 uur per jaar aanwezig is.
 • Zone 21: In deze zone moet rekening worden gehouden met een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van een wolk met brandbare stoffen, maar dit is aanwezig tussen de 10 en 1.000 uur per jaar onder normale omstandigheden.
 • Zone 22: Dit is een omgeving waar minder dan 10 uur per jaar onder normale omstandigheden een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van een wolk met brandbare stoffen aanwezig is, en er wordt geen specifieke rekening gehouden met het risico.

Het begrijpen van deze zones is van vitaal belang voor bedrijven om de juiste explosieveilige apparatuur en veiligheidsmaatregelen te selecteren en implementeren, waardoor het risico op explosies en ongelukken in potentieel gevaarlijke omgevingen wordt verminderd. Een korte samenvatting van de verschillende zones is hieronder in de tabel te vinden >

 

Welke kleur temperatuur geldt voor Explosieveilig armaturen?

Bij explosieveilige armaturen, die voornamelijk in industriële omgevingen worden gebruikt, wordt doorgaans een kleurtemperatuur van minimaal 4000 Kelvin gehanteerd, wat overeenkomt met neutraal wit licht. Dit type verlichting is ideaal voor werkruimtes omdat het een helder en duidelijk zicht biedt. Sommige explosieveilige armaturen hebben echter een hogere kleurtemperatuur, variërend van 5000 tot 6500 Kelvin, wat overeenkomt met daglicht. Dit kan belangrijk zijn in omgevingen zoals spuiterijen, waar het onderscheiden van kleine kleurverschillen cruciaal is.

Over het algemeen zijn explosieveilige armaturen niet verkrijgbaar in warme of gezellige lichtkleuren, maar eerder in kleurtemperaturen die een optimale werkomgeving ondersteunen. Door te kiezen voor de juiste kleurtemperatuur kunnen gebruikers efficiënt en veilig werken, zelfs in veeleisende industriële omgevingen.

Tien voordelen van explosieveilige armaturen op een rij:

 • Veiligheid: Explosieveilige armaturen minimaliseren het risico op explosies in industriële omgevingen.
 • Energiezuinigheid: LED-explosieveilige armaturen besparen aanzienlijk op energiekosten.
 • Lange levensduur: LED-armaturen gaan tot wel 120.000 branduren mee, wat zorgt voor minder vervangingen en lagere onderhoudskosten.
 • Breed toepasbaar: Geschikt voor diverse industrieën zoals chemische verwerking, vuurwerkbunkers en scheepvaart.
 • Optimaal zicht: Neutraal wit licht (4000 Kelvin) zorgt voor helder zicht en bevordert de productiviteit op de werkplek.
 • Kleurtemperatuur opties: Variërende kleurtemperaturen tot daglicht (6500 Kelvin) zijn beschikbaar voor specifieke toepassingen zoals spuiterijen.
 • Voldoet aan veiligheidsnormen: Gecertificeerd volgens geldende veiligheidsnormen en voorschriften.
 • Betrouwbare prestaties: Hoogwaardige materialen en constructie zorgen voor langdurige en betrouwbare prestaties.
 • Flexibele installatieopties: Beschikbaar in verschillende formaten en installatieconfiguraties voor diverse ruimtes en behoeften.
 • Professioneel advies: Experts kunnen helpen bij het selecteren van het juiste armatuur voor uw specifieke situatie en vereisten.