0

Informatie over licht

Led buis plaatsen in plaats van een TL buis.

De Led TL buis is de laatste tijd sterk in opkomst. Door de ontwikkeling van de Led TL buis kan er in veel toepassingen al tot 75% energie besparing behaald worden. Het overstappen naar Led TL buizen wordt nog aantrekkelijker doordat het vervangen van de TL buis erg gemakkelijk is.


Er zijn drie mogelijkheden om uw TL buis te vervangen door Led:

1) TL ombouwen naar Led.
Bij een conventionele situatie (armatuur met starter) hoeft u alleen de oude buis en starter te vervangen voor een Led buis met een Led starter (ook wel dummy starter genoemd). Kies bijvoorbeeld voor een Philips Corepro Led buis, Philips Master Led tube of Osram SubstiTube. In elk geval geen Led TL buis met de toevoeging HF, want deze is hiervoor niet geschikt. Het voorschakelapparaat in het armatuur verbruikt met een TL buis 7 tot 10 watt, maar met een Led TL buis slechts nog maar 1 watt.


2) TL buis vervangen voor Led.
Als u een armatuur heeft met een hoogfrequent voorschakelapparaat bestaan er HF Led buizen, in deze situatie kan de oude TL  1 op 1 kan vervangen door een Led buis. Gebruik in dit geval een Philips Instantfit HF Led buis, Osram SubstiTube HF Led buis of een Led buis met omschrijving HF. Het voorschakelapparaat welke zo’n 5 a 7 watt verbruikt gebruikt dan nog maar 1 watt, met een Led TL buis bespaart u ook hierop energie.

3) TL verlichting vervangen door Led.
Er zijn ook ledige armaturen te koop, welke feitelijk niet meer voorzien zijn van een voorschakelapparaat. Het grote voordeel hiervan is dat u de Led TL buizen met meegeleverde dummy starter direct kan toepassen waarbij de dummy starter niet meer gebruikt hoeft te worden in de combinatie met de Led TL buis. U dient wel te letten op N en de L die op de Led TL buis staan, want dat is ook de zijde van de Led TL buis die op de gevoede zijde gemonteerd dient te worden.

Wij adviseren niet het bestaande armatuur om te bouwen, maar in enkele gevallen wordt hiertoe toch besloten om uiteenlopende redenen. Indien u een bestaand armatuur geschikt wil maken voor een Led TL buis, dan dient u dat uiterst nauwkeurig uit te voeren en tevens het armatuur te kenmerken, zodat eventueel een ander ook kan zien dat het armatuur is omgebouwd voor een Led TL buis (breng een stikker aan).

 

Led TL verlichting Philips.


Philips Led TL buizen zijn van zeer hoge kwaliteit. Philips heeft twee soorten Led buizen op de markt gebracht. De Philips Corepro Led buizen en de Philips Master Ledtube. Beide zijn van hoogwaardige kwaliteit, maar de master Led tube heeft een iets hoger rendement en heeft een langere levensduur (minder onderhoudskosten). Op de Master Led TL buis van Philips heeft u zelfs 5 jaar garantie t.o.v. 3 jaar garantie op de Corepro LED buis.

 

De Philips Master Ledtube is in 3 versies leverbaar:

 • Philips Master Ledtube SO (standaard output)
 • Philips Master Ledtube HO (High output)
 • Philips Master Ledtube UO (Ultra output)

 

Zowel de Philips Ledtube SO, HO als de UO zijn van uitmuntende kwaliteit en hier heeft u 5 jaar garantie op. Het enige verschil zit hem in de lichtsterkte die de buis heeft.

 

Led TL verlichting Osram.


Osram Led TL buizen zijn ook van zeer hoge kwaliteit. Osram heeft drie soorten Led buizen op de markt gebracht. De Osram Value, Basis en Advanced oplopend van 100/lm/W à 30.000 branduren à 3 jaar garantie naar 126 lm/W 5 jaar garantie.


Als u de TL verlichting gaat vervangen door Led heeft dat de volgende voordelen:

 • Led buizen gaan langer mee
 • Led buizen zijn energie zuiniger
 • Led buizen zijn energie zuiniger
 • Led buizen zijn schokbestendig
 • Led buizen hebben geen UV en infrarood in het spectrum
 • Led buizen hebben geen opstarttijd (ook ideaal in koel/vriescellen)
 • Led buizen zijn er in vele maten
 • Led buizen bevatten geen kwik
Copyright © 2016 HollandLamp. Alle rechten voorbehouden.
Web accelerated via IISpeed by We-AMP