Kledingwinkelverlichting


Het antwoord op de vraag welke verlichting voor uw kledingwinkel het beste is, is natuurlijk sterk afhankelijk van de sfeer, de inrichting en de doelgroep die u met uw winkel voor ogen hebt.

In ieder geval is de kleurechtheid van de verlichting in uw kledingwinkel heel belangrijk:

U herkent het misschien wel: u dacht een zwart shirtje te hebben gekocht en thuis blijkt deze ineens donkerblauw te zijn.

projectpagina-kledingwinkel-verlichting-hollandlamp


Meest gestelde vragen over kledingwinkel verlichting


In deze video geeft Jeroen antwoord op de drie meest gestelde vragen die Hollandlamp krijgt met betrekking tot het verlichten van kledingwinkels.

Uit welke twee onderdelen bestaat een complete winkelverlichting? Jeroen gaat op de eerste plaats in op etalageverlichting en licht daarna de verlichting van de winkel binnen nog toe.

Afhankelijk van het type kledingwinkel, wordt zorgvuldig een goede verlichting opgebouwd. Het begint altijd met een goede basis, en wordt vervolgens op maat aangevuld om te komen tot exact passende verlichting.

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van kledingwinkel verlichting is er voor te zorgen dat het licht kleurecht is. Een klant wil thuis komen met precies hetzelfde artikel zoals eerder gekocht in de winkel.

Nu even geen video, maar wel nieuwsgierig naar de informatie? Lees dan de antwoorden op de drie populairste vragen hieronder nog eens terug.

Uit welke onderdelen bestaat een complete kledingwinkel verlichting?


De verlichting voor een kledingwinkel kunt u eigenlijk opdelen in twee belangrijke onderdelen:

Om te beginnen de winkel zelf en daarnaast de etalage.

De etalage zorgt er voor dat uw winkel gezien wordt. Als mensen in een winkelstraat lopen, dan is het aantal winkels overweldigend.

Dus waarom zouden ze nu bij u naar binnen komen?

Voor een groot deel heeft dat te maken met de uitstraling, en met de inhoud van de etalage en de manier waarop de etalage is verlicht. Als de etalage zelf een rommeltje is, dan helpt zelfs een perfecte verlichting uiteraard niet.

Maar als uw etalage strak is ingericht, met een goede verlichting er op, dan trekt dat mensen aan en zorgt het er voor dat mensen bij u binnen komen.

En als ze dan binnen zijn, dan wilt u dat ze gaan kopen wat u graag verkocht wilt hebben.

Met behulp van verlichting zorgt u er voor dat u mensen op de juiste manier door de winkel leidt en dat hun aandacht wordt gevestigd op precies die producten die u wilt verkopen.

Dus heeft u een kledingwinkel?

Begin met de etalage goed verlichten, zorg op die manier dat mensen binnen komen en als de mensen binnen zijn zorgt goede verlichting er voor dat ze kopen wat u verkocht wilt hebben.

Hoe komt de kledingwinkelverlichting definitief tot stand?


Wanneer de verlichting in de etalage op orde is, rijst vervolgens de vraag: hoe gaan we dan de winkel aan de binnenkant verlichten? Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van de soort kleding die u in uw kledingwinkel verkoopt.

Is het aanbod sterk gericht op jongeren, of bestaat de doelgroep juist uit vrouwen in de leeftijdscategorie van 30 tot 50? Dat maakt een groot verschil voor waar de verlichting aan moet voldoen, en welke sfeer de kledingwinkel moet hebben.

In de basis zorgen we altijd voor een egaal licht oppervlak. Niet te sterk, maar in elk geval gelijkmatig en dus overal voldoende licht. Uiteindelijk vullen we dat aan met spots die zorgen voor accenten op plekken waar dat gewenst is, zodat u verkoopt wat u wilt verkopen.

Wij zorgen er desgewenst voor dat die accenten flexibel zijn te plaatsen. Het ene moment hier, en het andere moment daar.

Dat zorgt er voor dat u in uw winkel ook zaken gemakkelijk kunt veranderen, afhankelijk van de collectie en wat u in een bepaalde periode verkoopt. Die aanpassing gebeurt zonder dat u nu meteen alle verlichting in totaal hoeft aan te passen.

Hoe zorg je er voor dat de verlichting optimaal kleurecht is?


De grootste angst van een eigenaar van een kledingwinkel is dat er kleding hangt in de winkel die er binnen anders uit ziet dan buiten, doordat binnenverlichting en buitenverlichting sterk verschillen. Een groen shirtje binnen dat buiten toch blauw blijkt te zijn, bijvoorbeeld.

Als winkelier wil je dat natuurlijk voorkomen. Dat doe je door een goede kleurechtheid te kiezen voor je verlichting.

Tegenwoordig, op het moment dat wordt gekozen voor Led verlichting, kunnen wij er voor zorgen dat de kleurechtheid optimaal is. Dat betekent dat er geen of nauwelijks merkbaar kleurverschil meer is tussen binnen en buiten.

Hollandlamp vertelt u graag waar u verder nog rekening mee kunt houden, als u de keuze maakt om over te stappen naar Led verlichting in uw winkel.

Dus heeft u een kledingwinkel, geen angst! Wij zorgen er voor dat u kleding kunt presenteren in verlichting die kleurecht is.

Kleurechtheid is een belangrijke factor

Ook zien we vaak dat mensen met een kledingstuk door de magneetpoortjes naar buiten lopen om de kleur van het kledingstuk te kunnen bepalen.

Dit hoeft tegenwoordig echt niet meer. Er zijn op de markt tal van mogelijkheden om de verlichting in uw kledingwinkel kleurecht te krijgen.

De kleurechtheid kan op verschillende manieren worden uitgedrukt. De twee meest gebruikt zijn toch wel RA en CRI (Color Rendering Index).

Deze index loopt van 1 (zeer slecht) tot 100 (kleurecht). Hoe hoger dit getal des te beter de kwaliteit van het licht.

Als u dus lampen koopt met een kleurechtheid van 82, betekent dat in de praktijk dat 18% van het gehele kleurenspectrum niet of onvoldoende aanwezig is.

U kunt zich voorstellen dat als u een kledingwinkel wilt gaan verlichten, de kleurechtheid zo hoog mogelijk dient te zijn.

Tegenwoordig is een CRI van 90 of meer heel goed haalbaar.

100 is met kunstlicht op dit moment nog niet mogelijk, dus volledig kleurechte kledingwinkelverlichting lukt (nog) niet.

Wel kunnen we stellen dat, wanneer u verlichting gebruikt met een kleurechtheid van meer dan 90, het licht nauwelijks te onderscheiden is van daadwerkelijk daglicht.

Hiermee is uw kledingwinkel goed en kleurecht verlicht. De verschillende kleuren van de kledingstukken zijn hierdoor prima te onderscheiden van elkaar.

Welke kleur licht kan ik het beste kiezen voor mijn kledingwinkel?


Welke kleur licht het beste kan worden gekozen, is sterk afhankelijk van factoren zoals branche, interieurkleuren van de kledingwinkel en de doelgroep.

Hanteer onderstaand schema om een goede keuze te kunnen maken:

- 2700 Kelvin (extra warm wit)

- 3000 Kelvin (warm wit)

- 4000 Kelvin (neutraal wit licht)

- 6500 Kelvin (daglicht)

U kunt zich voorstellen dat wanneer u een kledingwinkel binnen komt, sfeer een grote rol speelt.

Bij een winkel met voornamelijk vrijetijdskleding, gewoon leuke kleding die ook wat speels is, wordt een kleur van 3000 Kelvin het meest toegepast. De enigszins warme gloed zorgt voor een gezellige, ontspannen sfeer.

Voor een kledingwinkel die meer zakelijke kleding verkoopt, zal eerder gekozen worden voor wat koeler licht van zo’n 4000 Kelvin, zoals dit ook op kantoren gebruikt wordt.


Rail Spots
Rail Verlichting
Etalage Verlichting
Licht AdviesCrisp White: witte verlichting


Wanneer u een kledingwinkel heeft en u bent gespecialiseerd in trouwjurken, dan wilt u wel zoveel mogelijk neutrale verlichting hebben.

Dat is nodig om goed te kunnen oordelen over de natuurlijk veelal witte jurken. Daarbij is de vergeling van 3000 Kelvin juist hinderlijk.

De keuze van 4000 Kelvin is dan prettiger en de pasruimte kan mogelijk zelfs wel 6500 Kelvin hebben.

Tegenwoordig zijn er ook verlichtings armaturen specifiek geschikt voor kledingwinkels waar met name bruidskleding verkocht word. Deze armaturen hebben een techniek die Crisp White heet.

Dat zorgt er voor dat wit er altijd nog meer uitkomt. Met de Crisp White techniek komt witte kleding over alsof u in zonlicht staat.

Hoeveel verlichting heb ik nodig in mijn kledingwinkel?


Hoeveel verlichtingsarmaturen u nodig heeft in de kledingwinkel kunnen we heel nauwkeurig voor u uitrekenen.

Als we weten wat de afmetingen van de winkel zijn en welk soort armaturen u wilt gaan gebruiken is dat heel precies te bepalen. Wanneer u een compleet lichtplan wilt voor uw kledingwinkelverlichting, dan maakt Hollandlamp deze, tegen een kleine vergoeding, graag voor u.

U weet dan precies wat er voor nodig is om uw kledingwinkel te verlichten. Gunt u dan de opdracht aan Hollandlamp om uw kledingwinkel te verlichten, dan trekken we de kosten voor het lichtplan van de totaalprijs af. Per saldo heeft u op die manier een gratis lichtplan voor uw kledingwinkel.

Mogelijk heeft u al wat meer ervaring als het gaat om het plaatsen van verlichting in kledingwinkels. U weet dan dat basis verlichting van 600 tot 800 Lux volstaat en dat u bepaalde zaken extra kunt uitlichten met een piek van 2500 Lux. Hiermee creëert u contrasten en kunnen bepaalde artikelen extra onder de aandacht van de klant gebracht worden.

Het belang van een goed verlichte etalage


Uiteraard geldt dit ook voor de etalage van uw kledingwinkel, want dat is hét visitekaartje van uw winkel. Een goed verlichte etalage zorgt simpelweg voor meer bezoekers in uw kledingwinkel.

Een tip is dan ook de verlichting in de etalage buiten openingstijden aan te houden, eventueel wat meer gedimd, en deze bijvoorbeeld alleen in de nacht uit te laten schakelen door een tijdklok. Hierdoor is uw etalage altijd goed verlicht en is uw winkel voor veel mensen extra goed zichtbaar.

Meest gebruikte kledingwinkelverlichting


Er zijn heel veel soorten verlichtingsarmaturen die toegepast kunnen worden als kledingwinkelverlichting.

De meest gekozen armaturen zijn:

- 60 x 60 cm inleg armaturen. Deze armaturen zorgen voor een algemeen lichtbeeld en kunnen eenvoudig in een standaard systeemplafond worden toegepast.

- Spanningsrail met railspots. Dit wordt bijna in elke kledingwinkel wel toegepast. Vaak als etalageverlichting, maar ook om binnen in de kledingwinkel de artikelen goed uit te lichten.

- Downlight. Deze wat grotere spots zorgen voor een mooi algemeen lichtbeeld, maar worden ook wel gebruikt om bepaalde zaken een extra accent mee te geven.

- Noodverlichting. Vaak een ondergeschoven kindje, maar u bent volgens de NEN-norm verplicht uw medewerkers en bezoekers een veilige vluchtweg te verschaffen als er zich een calamiteit zich voordoet.

Ledverlichting in mijn kledingwinkel


Hoewel het relatief standaard is om in een kledingwinkel Led verlichting toe te passen, wordt de vraag nog wel eens gesteld of het wel verstandig is om deze investering te doen. Hierop kunnen wij zeer eenvoudig antwoorden met een JA.

Led verlichting biedt u namelijk zeer veel voordelen als kledingwinkelverlichting, zoals:

- Tot wel 85% energiebesparing, dus een veel lagere elektriciteitsrekening;

- Met Led wordt het grootste deel van de opgenomen energie omgezet in licht en bijna niets in warmte. Hierdoor blijft het klimaat in de winkel beter en hoeft de airco minder hard te werken. Dit levert ook weer energiebesparing op;

- Geen UV en IR meer, dus minder verkleuring en veroudering van uw interieur en verkoopwaar;

- Veel langere levensduur, waardoor kapotte lampen bijna helemaal tot het verleden behoren;

- Extra lange garanties. We hebben kledingwinkelverlichting waarop u wel 5 jaar garantie krijgt.

vragen-info-meer-informatie-mail-hollandlamp

Loading...
Wacht a.u.b...
x