Led Verlichting

Lees alles over de voordelen en toepassingen van LED-verlichting op onze informatieve pagina. Ontdek waarom steeds meer mensen en bedrijven overstappen op deze energiezuinige en duurzame verlichtingsoptie. Leer meer over de verschillende lichttemperaturen, dimbaarheid en slimme mogelijkheden van LED-verlichting. Laat je inspireren en maak de overstap naar efficiënte en hoogwaardige verlichting voor thuis en op het werk.

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wat zijn de voordelen van Led verlichting?

LED verlichting biedt talloze voordelen die zowel de efficiëntie als de kwaliteit van verlichting aanzienlijk verbeteren. Een van de meest opvallende voordelen is de aanzienlijke energiebesparing die LED-verlichting met zich meebrengt. Door conventionele verlichting te vervangen door LED kunnen besparingen van meer dan 90% op het energieverbruik worden gerealiseerd.

Een ander voordeel is de langere levensduur van LED-verlichting. Sommige LED-lampen kunnen zelfs meer dan 100.000 branduren meegaan, wat resulteert in minder vaak vervangen en lagere onderhoudskosten.

Daarnaast vereist LED-verlichting zelden vervanging van de LED's zelf, waardoor de noodzaak om regelmatig nieuwe verlichting aan te schaffen wordt verminderd.

Een belangrijk aspect van LED-verlichting is ook dat het geen UV- of IR-straling afgeeft, waardoor het risico op verkleuring van producten die eronder staan aanzienlijk wordt verminderd.

Bovendien produceren LED-lampen veel minder warmte dan conventionele verlichting, waardoor het energieverbruik voor ventilatie en koeling wordt verminderd, vooral in ruimtes waarin klimaatbeheersing belangrijk is.

Tot slot start LED-verlichting direct op met een volledige lichtsterkte, in tegenstelling tot oudere verlichtingstechnologieën die tijd nodig hadden om op te warmen. Dit maakt LED-verlichting ideaal voor toepassingen waarbij directe verlichting vereist is, zoals buiten- en koelruimtes. Met al deze voordelen is het duidelijk waarom LED-verlichting steeds populairder wordt in diverse toepassingen.

Welke soorten Led verlichting zijn er en waar pas je deze toe?

LED-verlichting heeft de verlichtingsindustrie revolutionair veranderd, waarbij LED's nu de standaard zijn geworden voor verlichtingstoepassingen. Deze technologie biedt een breed scala aan mogelijkheden die voorheen ondenkbaar waren.

Hoewel we nog steeds spreken van LED-verlichting, is vrijwel alle moderne verlichting gebaseerd op LED-technologie. De overstap naar LED heeft geleid tot een overvloed aan nieuwe toepassingen en mogelijkheden. Naast het verlichten van huizen, bedrijven en winkels, maakt LED-verlichting het mogelijk om unieke ontwerpen te creëren en ruimtes op nieuwe manieren te verfraaien.

Met LED's kunnen lange strips worden gemaakt die in verschillende vormen kunnen worden gebogen, en het kleurgebruik kan worden aangepast aan het ontwerp van de ruimte. Bovendien reageert LED-verlichting zeer snel, waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld in sportarena's en stadions te spelen met lichteffecten die voorheen niet mogelijk waren. Hierdoor kunnen evenementen op een nieuwe manier worden beleefd en kunnen mensen worden geëntertaind op een niveau dat voorheen niet haalbaar was.

Kortom, de opkomst van LED-verlichting heeft de mogelijkheden op het gebied van verlichting enorm vergroot en heeft nieuwe en innovatieve toepassingen mogelijk gemaakt.

Waar dien je rekening mee te houden bij het overstappen naar Led verlichting?

Bij het overstappen naar LED-verlichting zijn er verschillende aspecten waarmee rekening moet worden gehouden om een soepele overgang te garanderen.

Als je een nieuwe situatie hebt, zoals een nieuwe bedrijfsruimte, is het belangrijk om LED-verlichting te kiezen die geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Een lichtplan opstellen voor de bedrijfsruimte kan hierbij helpen, en wij bieden ondersteuning bij dit proces.

Wanneer je bestaande armaturen wilt vervangen door LED-verlichting, zijn er twee opties. Ten eerste kun je het oude armatuur vervangen door een nieuwe LED-variant. Hierbij is het belangrijk om te controleren of de nieuwe LED-verlichting dezelfde afmetingen heeft en vergelijkbaar licht geeft als het oude armatuur. De tweede optie is om alleen de lamp te vervangen. Ook hierbij is het essentieel om goed op te letten welk type lamp je vervangt en of deze geschikt is voor het nieuwe armatuur.

Het maakt niet uit welke optie voor jou van toepassing is; het is altijd belangrijk om goed op te letten en bij twijfel contact met ons op te nemen. Wij staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor LED-verlichting die perfect past bij jouw situatie.


>> IN DE HOLLANDLAMP PRAKTIJK <<

LED verlichting als gerichte oplossing op kantoor

Paul, een ondernemer uit Borne met een bedrijf in de ICT-sector, liep al een tijdje tegen een probleem aan met de verlichting in zijn kantoor. De traditionele TL-verlichting was niet alleen energieverslindend, maar gaf ook een onaangename lichtkwaliteit die vermoeidheid veroorzaakte bij zijn medewerkers. Daarnaast waren er regelmatig storingen en moesten de lampen vaak worden vervangen, wat zorgde voor onnodige kosten en onderbrekingen van de werkzaamheden.

Op zoek naar een oplossing nam Paul contact op met Hollandlamp, een gespecialiseerde leverancier van verlichtingsoplossingen. Na een grondige inventarisatie van de situatie en de behoeften van het bedrijf adviseerde Hollandlamp Paul om over te stappen op LED-verlichting.

Door over te stappen op LED-verlichting kon Paul niet alleen aanzienlijk besparen op zijn energierekening, maar ook genieten van een betere lichtkwaliteit en verminderde onderhoudskosten. De LED-verlichting bood een helderder, consistenter en comfortabeler licht, waardoor de productiviteit van zijn medewerkers toenam en vermoeidheid werd verminderd.

Bovendien zorgde de langere levensduur van LED-lampen ervoor dat Paul minder vaak lampen hoefde te vervangen, wat resulteerde in minder storingen en onderbrekingen van het werkproces.

Dankzij het deskundige advies en de hoogwaardige LED-verlichting van Hollandlamp kon Paul zijn verlichtingsprobleem effectief oplossen en zijn bedrijf naar een hoger niveau tillen met efficiëntere en comfortabelere verlichting.


Is led verlichting ook geschikt voor een toepassing buiten of in vochtige ruimtes?

LED-verlichting kan, net als conventionele verlichting, in bepaalde omstandigheden worden toegepast buiten of in vochtige ruimtes. Of LED-verlichting geschikt is, hangt onder andere af van de IP-beschermingsgraad, die aangeeft in hoeverre de verlichting bestand is tegen vocht.

De IP-beschermingsgraad bestaat uit twee getallen, bijvoorbeeld IP20. Het eerste getal geeft de bescherming tegen stof aan, terwijl het tweede getal de mate van vochtbestendigheid aangeeft. Bij een IPX4-rating is de LED-verlichting bijvoorbeeld bestand tegen damp en spetters water, wat geschikt is voor toepassingen zoals de badkamer (niet recht boven de douche) of buiten, maar niet in directe regen en wind. Voor deze laatste situaties is minimaal een IPX5-rating vereist.

Als de LED-verlichting onder druk wordt afgespoten, is een rating van minimaal IPX6 nodig. IPX7 is geschikt voor situaties waarin de verlichting kortstondig wordt ondergedompeld, terwijl LED-verlichting met een IPX8-rating geschikt is voor montage onder water, zoals in zwembaden of vijvers.

Kortom, LED-verlichting kan buiten of in vochtige ruimtes worden toegepast, mits de IP-beschermingsgraad voldoende is. Het is essentieel om de juiste IP-rating te kiezen om ervoor te zorgen dat de verlichting veilig en efficiënt functioneert in de beoogde omgeving.

Kun je Led verlichting ook dimmen?

LED-verlichting is verkrijgbaar in dimbare varianten, maar niet alle LED-verlichting kan worden gedimd. Als dimmen geen vereiste is voor jouw toepassing, hoef je hier bij de aankoop niet specifiek op te letten. Dimbare LED-verlichting kan echter gewoon aan en uit worden geschakeld met een normale schakelaar, dus het functioneert net als niet-dimbare verlichting.

Voor wie wel de LED-verlichting wil dimmen, is het belangrijk om te weten dat er verschillende manieren van dimmen bestaan. In de specificaties van de LED-verlichting staat aangegeven op welke manier het product dimbaar is. Fase aansnijding of fase afsnijding zijn bijvoorbeeld de meest gangbare technieken die veel mensen thuis gebruiken. Dit zijn de bekendste dimtechnieken voor LED-verlichting.

Er bestaan echter ook meer professionele dimtechnieken, zoals Dali, 1-10 volt en draadloze systemen via Zigbee, Casambi en Bluetooth. Deze methoden zijn misschien minder bekend bij het grote publiek, maar ze worden veel gebruikt door installateurs vanwege hun betrouwbaarheid en geschiktheid voor het dimmen van grote hoeveelheden LED-verlichting.

Kortom, LED-verlichting kan worden gedimd, maar het is belangrijk om de juiste dimtechniek te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en installatie.

Wat is slimme Led verlichting?

Slimme LED-verlichting wordt steeds populairder vanwege de toenemende vraag naar geavanceerde verlichtingsopties. Hoewel de term 'slim' doet vermoeden dat de LED-verlichting zelf kan denken, is dat (nog) niet het geval. Slimme LED-verlichting verwijst naar verlichting die op afstand kan worden bediend via een app of draadloze schakelaar, en mogelijk zelfs geïntegreerde sensoren bevat.

Het gebruik van slimme LED-verlichting biedt meer mogelijkheden dan alleen het aan- en uitschakelen van het licht. Zo kun je afzonderlijke LED-lampen onafhankelijk dimmen of laten reageren op aanwezigheid in een ruimte, dankzij de flexibiliteit van slimme technologie.

Philips Interact loopt voorop in de ontwikkeling van slimme LED-verlichtingssystemen. Met projecten zoals in scholen, waar voorheen geen dimsystemen aanwezig waren, kunnen nu verlichtingsinstellingen worden aangepast aan de behoeften van de gebruikers. Bovendien schakelt het licht automatisch uit wanneer er geen mensen meer in de klaslokalen zijn, waardoor energie wordt bespaard.

Door slimme LED-verlichting toe te passen, kun je de mogelijkheden van je verlichtingsinstallatie upgraden en tegelijkertijd maximaal energie besparen. Dit maakt slimme LED-verlichting een aantrekkelijke optie voor zowel thuisgebruik als commerciële toepassingen.

De verschillende luchttemperaturen van Led verlichting

LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren, waardoor je de juiste sfeer en functionaliteit kunt creëren voor elke ruimte. In thuisomgevingen wordt vaak gekozen voor zeer warm wit licht, terwijl zakelijke omgevingen meestal de voorkeur geven aan witter licht.

De meest voorkomende lichtkleuren voor thuis zijn:

 • 2200 Kelvin: Extreem warm wit, vergelijkbaar met kaarslicht en zorgt voor een zeer sfeervolle ambiance.
 • 2700 Kelvin: Extra warm wit, ideaal voor thuisgebruik, biedt een sfeervolle verlichting en is ook geschikt om bij te lezen.
 • 3000 Kelvin: Warm wit licht, vaak gebruikt in winkels, showrooms en sommige kantoren en scholen.
 • 4000 Kelvin: Neutraal wit licht, geschikt voor magazijnen, werkplaatsen en fabrieken, maar wordt ook steeds vaker toegepast in kantoren en scholen.
 • 6500 Kelvin: Daglicht wit, het meest neutrale licht, vaak gebruikt voor kleurcontrole in bijvoorbeeld autospuiterijen, grafische industrie en bij de controle van producten zoals aardappelen en bloemen.

Elke lichtkleur heeft zijn eigen toepassingen en voordelen, waardoor LED-verlichting flexibel kan worden aangepast aan verschillende behoeften en omgevingen.

Tien interessante voordelen met betrekking tot LED-verlichting:

 • LED-verlichting biedt een enorme energiebesparing, tot wel 90% in vergelijking met conventionele verlichting.
 • LED-lampen gaan aanzienlijk langer mee dan traditionele lampen, waardoor ze kostenbesparend zijn op de lange termijn.
 • LED-verlichting straalt geen UV- of IR-straling uit, waardoor het de verkleuring van objecten minimaliseert.
 • LED-lampen produceren minder warmte dan traditionele lampen, wat de energie-efficiëntie verhoogt en het comfort verbetert.
 • LED-verlichting kan worden gedimd, waardoor je de lichtintensiteit kunt aanpassen aan verschillende behoeften en sferen.
 • Slimme LED-verlichting biedt geavanceerde bedieningsmogelijkheden via apps of draadloze schakelaars, waardoor flexibiliteit en gemak worden geboden.
 • LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende lichtkleuren, waardoor je de perfecte ambiance kunt creëren voor elke ruimte.
 • LED-lampen starten direct op en bereiken meteen de volledige lichtsterkte, zonder de opwarmtijd die nodig is bij traditionele lampen.
 • LED-verlichting is milieuvriendelijk vanwege het lagere energieverbruik en de langere levensduur, wat resulteert in minder afval.
 • LED-verlichting is geschikt voor diverse toepassingen, zowel binnen als buiten, dankzij de beschikbare varianten met verschillende IP-beschermingsgraden