Restaurantverlichting


Natuurlijk weet u als geen ander dat in een restaurant de sfeer heel erg belangrijk is.

De sfeer die bij u in het restaurant heerst, wordt gecreëerd door vele zaken zoals het interieur, de gebruikte kleuren, vloeren, kleding van het personeel, achtergrondmuziek en nog een aantal andere factoren.

Van grote invloed is daarnaast het licht. Restaurantverlichting zorgt ervoor dat de sfeer die u wilt bereiken in het restaurant versterkt wordt door de verlichting. Maar hoe verlicht je nu een restaurant?

projectpagina-restaurant-verlichting-hollandlamp


Veel verschillende lichtsituaties

Het is goed om u te realiseren welke soorten licht u nodig heeft en wat de toegevoegde waarde hiervan is.

In een restaurant is sprake van een groot aantal verschillende situaties, die ieder om hun eigen verlichting vragen.

Een aantal voorbeelden van verschillende verlichtingssituaties voor u en/of uw gasten in het restaurant:

 • Verlichting om de menukaart te lezen
 • Verlichting om het interieur uit te lichten
 • Licht voor de medewerkers aan de bar om hun werk goed te kunnen uitvoeren
 • Verlichting in de open keuken voor de koks om de gerechten te bereiden
 • Verlichting tijdens speciale gelegenheden, zoals een feest, vergadering of een beurs
 • Verlichting om schoon te maken
 • Noodverlichting voor als de spanning weg valt

U voelt wel aan dat het verlichten van een restaurant geen kwestie is van zomaar een paar lampen ophangen. U wilt bovenstaande punten, eventueel op de noodverlichting na, allemaal combineren in uw lichtplan.

Een combinatie van diverse lampen en armaturen die er samen voor zorgen dat zowel sfeerlicht als werklicht optimaal geplaatst zijn en gebruikt kunnen worden, zodat u op alle situaties bent voorbereid.

Meest gestelde vragen over restaurantverlichting


In deze video geeft Jeroen antwoord op de drie meest gestelde vragen die Hollandlamp krijgt met betrekking tot het verlichten van een restaurant.

Om te beginnen een kort overzicht van de factoren die een rol spelen in de juiste verlichting van een restaurant. Soms best ingewikkeld, maar vooral ook: erg leuk!

Vervolgens legt hij uit wat er zoal komt kijken bij kiezen voor Led verlichting in een restaurant. Is dat dan niet kil en saai? Jeroen vertelt hoe je ook met Led je restaurant optimaal verlicht.

Tenslotte een uitleg over hoe je in verschillende situaties in je restaurant gebruik kunt maken van het dimmen van de verlichting. Een interessante en doeltreffende tool om altijd te zorgen voor de juiste sfeer die past bij het moment.

Nu even geen video, maar wel nieuwsgierig naar de informatie? Lees dan de antwoorden op de drie populairste vragen hieronder nog eens terug.

Welke factoren spelen er allemaal bij restaurant verlichting?


Een restaurant verlichten is misschien wel het leukste dat er is. Er zit namelijk echt alles in.

Algemene verlichting, spotverlichting, feestverlichting en dat alles afgestemd op allerlei verschillende kleuren en lichtsterktes.

Daarbij moet natuurlijk rekening worden gehouden met de locatie en de kleuren die gebruikt worden in het interieur.

Maar juist omdat al deze verschillende aspecten er in zitten, maakt dat het soms ook best ingewikkeld.

Hollandlamp is zeer ervaren in het optimaal verlichten van restaurants.

Neem daarom contact met ons op als u uw restaurant goed wil gaan verlichten.

Kiezen voor Led verlichting in een restaurant?


We krijgen steeds vaker de vraag over het toepassen van Led verlichting in restaurants. U heeft wat geprobeerd, maar het is al snel te kil, of het is niet goed dimbaar. Of het geeft te veel licht of juist misschien te weinig.

U bent misschien gewend halogeenlampen te gebruiken, of een gloeilamp, en dat werkte precies zoals u het wilde en kende. Inmiddels moet u eigenlijk wel naar Led want heel veel halogeenlampen en gloeilampen zijn niet meer verkrijgbaar.

Hoe gaat u dat doen ? Belangrijk is om te zorgen dat u het juiste equivalent heeft wanneer u lampen gaat vervangen. Dat is soms moeilijk te vinden op internet. Er wordt een vergelijking soms gemaakt tussen lampen, maar dat is niet altijd even duidelijk.

Is dat wel de vervanger voor de lamp die u tot nu toe gebruikte?

Neem daarom even contact met ons op. Stuur ons een foto van de lichtbron die u nu gebruikt en wij gaan voor u aan de slag om precies de lamp te vinden die in uw situatie van toepassing is. Uiteraard helpen wij energie te besparen en zorgen wij er voor dat de kleuren en de sfeer hetzelfde blijven of zelfs naar wens verbeterd worden.

Gaat u de stap maken naar Led verlichting in uw restaurant? Neem dan nu meteen contact op met Hollandlamp.

Hoe zorg je voor sfeer wanneer je verlichting dimt?


Het kunnen dimmen van verlichting in een restaurant is zoals gezegd erg belangrijk. Door een goede verlichting wordt de sfeer in het restaurant afgestemd op het (soort) evenement dat plaats vindt.

Met halogeenlampen of gloeilampen kon dat moeiteloos. Wanneer u dat gaat omzetten naar Led, zorgt Hollandlamp er voor dat wij een Led lamp leveren die dat precies hetzelfde doet

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u een nieuw restaurant gaat verlichten, of in een bestaand restaurant kiest voor een compleet nieuwe verlichting.

Wellicht is het dan handig om direct na te denken over een andere manier van dimmen. Niet zoals we dat gewend zijn met acht draaiknoppen aan de muur, maar misschien met een systeem waarmee u op uw telefoon of tablet heel eenvoudig zenders kunt programmeren en kiezen. De verlichting precies instellen naar wat u op een bepaald moment wilt, gebeurt vandaag de dag met een protocol dat DALI heet.

Hollandlamp weet precies hoe dat werkt en zorgt er voor dat voor u op elke plek de verlichting ingesteld kan worden naar een passende preset scene.

Heeft u in de ene zaal een feest en in de andere zaal een vergadering? Wij zorgen er voor dat u door middel van een dimsysteem in combinatie met scene instelling de verlichting in uw restaurant exact zo heeft zoals u dat wenst.

Compleet lichtplan op maat


Dat kan eigenlijk alleen als de restaurantverlichting ook gedimd kan worden. Hollandlamp kan voor uw restaurant de juiste combinaties maken van licht specifiek afgestemd op uw restaurant.

Tegen een kleine vergoeding maken we een compleet lichtplan, zodat u precies weet wat u nodig heeft.

Bestelt u dan bij ons deze producten dan trekken we de gemaakte kosten weer af van het eindbedrag zodat u een gratis lichtplan heeft voor uw restaurantverlichting.


Rail Spots
Railverlichting
Led Lamp
Overstappen LedDimmen van restaurantverlichting


Het dimmen van de verlichting in het restaurant is niet zomaar een gadget, maar echte noodzaak als u sfeervolle verlichting wilt hebben in het restaurant. Wij zien nog steeds in veel restaurants dat er gebruikt wordt gemaakt van een hele rij met dimmers achter de bar, waarmee kleine groepjes lampen worden gedimd.

Met de halogeenlampen ging dit in het verleden mogelijk probleemloos, maar in de huidige tijd van Led verlichting is dit minder eenvoudig geworden. Een goed werkend dimsysteem voor uw restaurantverlichting loont zeker. Een dimsysteem waarbij het licht niet goed dimbaar is of zelfs wat knippert, geeft een hinderlijk effect.

Dimsysteem op een DALI protocol


Maar wat is nu een goed werkend dimsysteem? Hierop is maar 1 antwoord en dat is een dimsysteem op een DALI protocol. Dit klinkt lastiger dan het is. Natuurlijk is het net even anders dan u het gewend bent, maar het zorgt er voor dat u de verlichting in uw restaurant kunt dimmen tussen de 0 en 100% zonder dat lampen knipperen of brommen.

En dat is wat u wilt. U wilt de verlichting zo instellen dat de klant nog wel de menukaart kan lezen, maar dat hij nog steeds het gevoel heeft dat er bij kaarslicht gegeten wordt. Dit kan bereikt worden doordat u net een procentje meer of minder licht instelt.

Verschillende oplossingen mogelijk


Als u een systeem wilt waarbij het DALI-protocol wordt gebruikt dan zijn er verschillende oplossingen:

 • Met gewone draaiknoppen. Hiermee wordt bij heel veel restaurants de verlichting bediend.
 • Deze oplossing is eenvoudig, maar het werkt. U kunt instellen wat u wilt, het DALI-protocol zorgt voor het goed functioneren van de restaurantverlichting.
 • Een DALI dimsysteem waarbij je d.m.v. een smart device de verlichting schakelt en instelt.
 • Ook deze oplossing is nog steeds eenvoudig, kost nauwelijks iets meer, maar geeft veel meer mogelijkheden. Net als met oplossing 1 is de verlichting feilloos te dimmen maar u kunt ook heel goed zien wat u precies doet. Het smart device zoals telefoon, panel of tablet geeft precies aan op hoeveel procent de verlichting staat ingesteld in het restaurant.

  Daarnaast kunt u ook regelmatig terugkerende scenes programmeren, zoals voor de lunch, diners, feest, schoonmaak et cetera. Hierdoor heeft u met 1 druk op de knop de gewenste instelling. Mocht de verlichting dan toch niet helemaal zijn zoals gewenst, dan stuurt u een klein beetje bij en slaat u de scene opnieuw op.

  Hiermee zorgt u niet alleen voor zeer sfeervolle verlichting in het restaurant, maar ook nog eens voor een snelle en efficiënte manier van dimmen van de verlichting in uw restaurant.


Meest gebruikte verlichtings armaturen in restaurants


Natuurlijk kunt u in een restaurant van alles toepassen als verlichting. De meeste gebruikte verlichtingsarmaturen in een restaurant zijn toch wel:

 • Inbouw spots, voor in gangetjes, toiletten en voor het uitlichten van schilderijen in het restaurant
 • Led panelen, die in het systeemplafond gaan van de keuken. Deze zijn vlak en nemen relatief weinig vuil op
 • Wandlampen. Dit geeft altijd iets leuks. Dit zorgt voor echte sfeer
 • Railverlichting. Door dat u de spanningsrail overal kunt plaatsen, bent u heel flexibel met het plaatsen van de railspots. Deze kunt u ook weer makkelijk verschuiven voor als bijvoorbeeld de indeling verandert in het restaurant

Als u weet wat u nodig heeft als restaurantverlichting kunt u het natuurlijk direct bestellen.

Heeft u hulp nodig, vraag het dan aan een van onze experts. Zij zullen u helpen met het maken van de juiste keuzes en er samen met u voor zorgen dat uw restaurantverlichting helemaal naar wens en op orde is.

vragen-info-meer-informatie-mail-hollandlamp

Loading...
Wacht a.u.b...
x