0

Werkplaats inrichten met Ledverlichting

Goede verlichting is een must voor elke werkplaats. Want licht verhoogt de productiviteit, vermindert de kans op ongelukken en zorgt dat medewerkers zich opgewekter voelen. De juiste verlichting bespaart bovendien fors op de energierekening.

Een werkplaats verlichten begint met het maken van een lichtplan. We leggen u hieronder uit hoe u vaststelt welke belichting nodig is en uit welke materialen u kunt kiezen om uw werkplaats te verlichten. 

 

 

Welk lichtniveau is nodig?

Het aanbevolen (of vereiste) lichtniveau hangt af van de werkzaamheden die in de werkplaats worden verricht. Verricht u bijvoorbeeld grove werkzaamheden, zoals metaalbewerking, dan volstaat een lichtniveau van 300 lux. Maar bij fijne werkzaamheden, of machinale handelingen, is een lichtniveau van 500 lux het minimum.

Bedrijfsverlichting moet voldoen aan verschillende normen, zoals de NEN 12464. Dit betekent dat er de verlichting aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om toegepast te mogen worden. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij wat de functie van een ruimte is en aan welke normen u moet voldoen.

De experts van Hollandlamp helpen u niet alleen met het vinden van de perfecte verlichting, wij kennen ook alle actuele wet- en regelgeving en helpen u met een verlichting die aan alle normen voldoet.


Wat u nodig heeft om een werkplaats te voorzien van Ledverlichting

De drie meest voorkomende types werkplaatsverlichting zijn:

 

Halstralers

 

halstraler

 

Een lichtplan gebaseerd op puntverlichting door middel van halstralers zorgt dat u relatief weinig armaturen nodig heeft om de werkplaats geheel te verlichten.

Werkplaatsverlichting door middel van halstralers is in de groffe metaalverwerking de meest gekozen oplossing. Het nadeel van halstraling is dat er meer schaduwen ontstaan doordat er minder armaturen worden gebruikt.

 

Lijnverlichting

 

 

Met lijnverlichting door middel van lichtlijnen heeft u de flexibiliteit om het lichtniveau per plek in de werkplaats te verhogen of te verlagen. U heeft bovendien weinig schaduweffecten. Lijnverlichting is doorgaans duurder dan bijvoorbeeld puntverlichting.

 

Losse trogarmaturen

 

 

Verlichten door losse trogarmaturen of spatwaterdichte armaturen betekent relatief weinig schaduw. Een ander voordeel is de prijs: deze is gemiddeld iets lager dan die van de lijnverlichting. Het nadeel is dat het installeren van deze armaturen arbeidsintensief is.

 


Werkplaats ingericht door Hollandlamp

  

Verlichting: zelf doen of laten doen?

Hoeveel en welke materialen u nodig heeft, hangt helemaal af van de locatie. Het is mogelijk om zelf de hele inrichting te verzorgen, want alle materialen zijn tegen scherpe prijzen verkrijgbaar in onze webshop.

Heeft u liever het advies van een expert? Jeroen Workum is oprichter van Hollandlamp en heeft jarenlange ervaring met het inrichten van werkplaatsen en komt graag bij u op bezoek om een lichtplan op te stellen.

Een bezoek van Jeroen begint met een wandeling door uw werkplaats. De omgeving bepaalt namelijk de behoefte: hoeveel daglicht is er aanwezig, op welke plekken werken de meeste mensen en welke hoeken zijn moeilijk te belichten? Welke eisen stelt de arbo-wetgeving?

Dit zijn een paar van de voorbeelden van vragen die onze adviseur u gaat stellen, om samen met u tot een goed doordacht lichtplan te komen. Het resultaat is een professioneel advies op maat.

 

 

Dáárom Hollandlamp

  • Wij bezoeken de werkplaats en geven advies op maat
  • Volledige inrichting, van schakelwerk tot bedrading
  • Wij geven van tevoren volledig inzicht in de besparing die LED-lampen opleveren.

Copyright © 2017 HollandLamp. Alle rechten voorbehouden.
LiveZilla Live Chat Software