Bedrijfshalverlichting


Bedrijfshalverlichting is niet zomaar een standaard pakket met verlichtingsarmaturen. De juiste verlichting creëren in uw bedrijfshal is van groot belang om zo te zorgen voor een werkplek waar mensen geen nadelige invloeden ondervinden van haperende verlichting die niet voldoet aan normeringen en Arbo-afspraken.

U wilt natuurlijk uw werkzaamheden in de bedrijfshal zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Goede verlichting is daarin een belangrijk onderdeel. Het zorgt voor een ontspannen werkomgeving waarin men zich optimaal kan concentreren, niet voortijdig vermoeid raakt en zich kortgezegd prettig voelt.

projectpagina-bedrijfshal-verlichting-hollandlamp


Welke armatuur kiezen?

Welk verlichtings armaturen en hoeveel u het beste kunt toepassen is sterk afhankelijk van de functie van de bedrijfshal. U kunt zich waarschijnlijk wel voorstellen dat de verlichting voor opslag van goederen anders zal zijn dan wanneer u bijvoorbeeld auto’s repareert of machinaal meubels produceert.

Voor elke functie binnen uw bedrijfshal zijn er verschillende richtlijnen gesteld door de NEN 12464-1. Dat houdt bijvoorbeeld in dat als de functie van uw bedrijfshal opslag van goederen is, de lichtsterkte slechts 100 lux hoeft te zijn.

Bij het produceren van meubelen in een bedrijfshal dient 300 Lux op de vloer gemeten te kunnen worden.

Dit kunt u in een bestaande situatie natuurlijk nameten met een Luxmeter. Hiermee kunt u goed bepalen of u voldoende licht heeft gecreëerd.

Natuurlijk is het beter om dit vooraf te (laten) doen, om zo te voorkomen dat er achteraf nog aanpassingen aan uw verlichting moeten worden gedaan.

Meest gestelde vragen over bedrijfshalverlichting


In deze video geeft Jeroen antwoord op de drie meest gestelde vragen die Hollandlamp krijgt met betrekking tot het verlichten van bedrijven.

Wij krijgen heel vaak de vraag gesteld, welke lichtkleur nu het beste gekozen kan worden voor verlichting van een bedrijfshal. Jeroen geeft hier in deze video een passend antwoord op.

Kiezen voor Led verlichting is eigenlijk altijd verstandig. Niet alleen omdat er veel energie kosten mee bespaard kunnen worden, maar ook omdat er minder onderhoud en vervanging van de lampen op hoogte nodig is.

Bij het plaatsen van verlichting in een bedrijfshal, is het belangrijk om te werken vanuit een zorgvuldig samengesteld lichtplan. Op basis van alle technische gegevens en de verschillende werkzaamheden wordt dit opgesteld.

Nu even geen video, maar wel nieuwsgierig naar de informatie? Lees dan de antwoorden op de drie populairste vragen hieronder nog eens terug.

Hoe bepaal je de juiste lichtkleur voor bedrijfshal verlichting?


Eén van de meest gestelde vragen met betrekking tot het verlichten van een bedrijfshal is welke lichtkleur er het beste gekozen kan worden. De standaard is eigenlijk 4000 Kelvin, oftewel neutraal wit licht.

Misschien niet heel sfeervol, maar gewoon prima licht om onder te werken.

De enige uitzondering daarop is als u grafisch werk doet of bezig bent met spuitwerkzaamheden. Dan bent u bezig met kleuren en is kleur echtheid van belang.

In dat geval is gebruik van daglicht verlichting prettiger. Dat betekent 6500 Kelvin en zorgt er voor dat kleuren naar maximale kleurechtheid zichtbaar worden.

In de meeste gevallen is 4000 Kelvin, neutraal wit licht, de kleur die in de meeste bedrijfshallen uitstekend geschikt is.

Welke voordelen brengt het kiezen voor Led verlichting?


Heel veel bedrijfshallen stappen over naar Led verlichting, vaak is dat omwille van de prijs. Als u namelijk een investering doet in Led verlichting, en uw oude conventionele verlichting achter u laat, dan is de investering vaak al binnen twee jaar terug verdiend.

Tenzij u grootverbruiker bent, en de energieprijs dus meestal flink lager voor u is. Dan is de terugverdientijd via besparing op energiegebruik niet direct het voornaamste uitgangspunt.

Waarschijnlijk is het in dat geval veel belangrijker dat de productie in dat bedrijf door kan gaan.

Onderhoud, en dus ook het onderhoud aan de verlichting, speelt een grote rol in de productie.

Wanneer u overgaat naar Led verlichting, dan heeft u veel minder onderhoud en dat betekent dat u uw productie dus veel minder vaak hoeft te onderbreken om onderhoud te plegen aan uw verlichtings installatie.

Om te beginnen bespaart u aan energie, maar met name minder onderbreking door minder onderhoud is een belangrijke factor. Led verlichting voor uw bedrijfshal is dus absoluut een goed idee!

Welke onderdelen komen aan bod in een lichtplan?


Stel: u bent een bedrijfshal aan het bouwen of heeft het gebouw casco opgeleverd gekregen. Dan moet daar vervolgens uiteraard ook nog verlichting worden geplaatst.

Natuurlijk kunt u dan besluiten om iets op te hangen, iets dat u ergens anders ook gezien heeft. Maar wellicht is het beter om op voorhand te bepalen wat u nodig heeft en de bedrijfshalverlichting helemaal op uw specifieke situatie passend aan te leggen.

Aan de hand van tekeningen en de functie van de bedrijfshal kan Hollandlamp heel goed een passend lichtplan voor u maken, waarbij de verlichting precies wordt afgestemd op uw situatie en uw wensen.

U weet exact wat u nodig heeft aan armaturen en u weet precies waar ze komen te hangen.

Dus heeft u een bedrijfshal zelf gebouwd of casco opgeleverd gekregen, neem contact op met Hollandlamp en wij gaan voor u op maat een lichtplan maken.

Werken met een lichtplan


Hollandlamp kan tegen een kleine vergoeding een lichtplan maken, zodat u vooraf weet hoeveel armaturen u dient te plaatsen in uw bedrijfshal om het juiste verlichtingsniveau te creëren.

Als u vervolgens ook de verlichtingsarmaturen bestelt bij Hollandlamp, trekken we de gemaakte kosten voor het lichtplan van het totaalbedrag af waardoor u per saldo een gratis plan heeft voor uw bedrijfshalverlichting.

Halstraler, HighBay of Lijnverlichting


Welke armaturen worden het meest toegepast in bedrijfshalverlichting?

Ondanks dat er veel verschillen zijn in de verlichtingsarmaturen die gebruikt kunnen worden als bedrijfshalverlichting, zijn er wel armaturen aan te wijzen die het meeste worden toegepast.

Halstraler of HighBay armaturen

Deze geven relatief veel licht en worden vaak toegepast in hoge ruimtes. Doordat deze halstraler veel licht geeft, heeft u in vergelijking met bijvoorbeeld lijnverlichting minder armaturen nodig.

Hierdoor zijn de kosten voor armaturen en de installatie daarvan uiteindelijk minder en daardoor uiteindelijk de voordeligste keuze voor uw bedrijfshalverlichting.

Lijnverlichting

Zoals hierboven al te lezen valt, is deze minder voordelig qua installatie en aankoop in vergelijking tot een HighBay. Het grote voordeel van lijnverlichting is echter dat deze zorgt voor een betere spreiding van het licht in uw bedrijfshal.

Dit is vooral prettig als u bij de werkzaamheden geen schaduw kunt gebruiken, zoals bij het herstellen van auto’s of het produceren van voorwerpen.


High Bay
T8 Led TL
Led TL
Waterdicht LED ArmatuurLichtsterktes en lichtkleuren


Dat er grote verschillen zijn in lichtsterktes en lichtkleuren is een gegeven. De lichtsterkte van een armatuur wordt uitgedrukt in Lumen en geeft aan wat een armatuur uitstraalt aan licht.

Dit zegt nog niet zoveel over de hoeveelheid licht zoals die gemeten wordt op de werkvloer. Daarvoor dient er echt een lichtberekening gemaakt te worden.

Effect op de werkplek


De lichtkleur heeft wel direct een zichtbaar effect op de werkplek. De meest gangbare lichtkleuren voor in een bedrijfshal zijn:

- 4000 Kelvin of neutraal wit licht zorgt voor uitstekend werklicht voor productie omgevingen.

- 6500 Kelvin of daglicht genoemd in de volksmond. Dit is vooral een goede keuze waarbij kleuren van belang zijn, als u bijvoorbeeld in uw bedrijfshal grafische activiteiten heeft, of bij schade herstel van bijvoorbeeld auto’s.

Kiezen voor Led in bedrijfshalverlichting


Als u in uw bedrijfshal verlichting gaat plaatsen, dan is het eigenlijk vanzelfsprekend om te kiezen voor Led verlichting. Ondanks dat er altijd nog andere soorten bedrijfshalverlichting te koop zal zijn, ligt dat niet voor de hand, omdat Led simpelweg grote voordelen heeft zoals:

- Aanzienlijk minder energie verbruik. Tot wel 75% besparing;

- Minder warmteontwikkeling. Dat kan een klein voordeel hebben in de winter, omdat u dan iets minder uw bedrijfshal hoeft te verwarmen. In het grootste deel van het jaar is extra warmte hinderlijk;

- Nauwelijks onderhoud aan uw verlichting. Dus niet elk jaar lampen vervangen;

- Vaak langere garantie, tot wel 5 jaar.

Kortom: gaat u uw bedrijfshalverlichting opnieuw inrichten, dan doet u dat het beste met Led verlichting.

Sensor schakelaar


Is het verstandig om bedrijfshalverlichting te laten schakelen op aanwezigheid?

Dit is zeker een goed idee. Het grote voordeel is dat het licht automatisch aangaat zodra er een beweging wordt gedetecteerd.

Dit zorgt voor comfort en gemak. Net zoals het licht in de bedrijfshal ook weer automatisch uitgaat zodra er niemand meer aanwezig is.

Dat scheelt weer in het energieverbruik.

Het is zelfs mogelijk om de verlichting in uw bedrijfshal in te delen in zones. Als er (alleen) in bepaalde zones gewerkt wordt, hoeft de verlichting in de andere zones niet aan te gaan. Opnieuw heeft dit als gevolg dat er niet onnodig energie verbruikt wordt in uw bedrijfshal.

vragen-info-meer-informatie-mail-hollandlamp

Loading...
Wacht a.u.b...
x