Schoolverlichting


Hollandlamp heeft ook op het gebied van schoolverlichting een uitgebreid assortiment en geeft waar nodig graag advies op maat.

Juist in een onderwijsomgeving is het belangrijk dat er zo min mogelijk afleiding is en dat mensen zich goed kunnen concentreren en gemakkelijk informatie met elkaar kunnen delen. Passend licht is daarbij bijzonder belangrijk.

projectpagina-school-verlichting-hollandlamp


Voor verschillende ruimtes zijn normeringen vastgelegd waar verlichting minimaal aan zou moeten voldoen. Voor scholen ligt deze norm tussen de 300 en 500 lux. Hollandlamp is goed op de hoogte van deze normering dus als u hier vragen over heeft dan horen we dit graag.

De invloed van goede schoolverlichting


Schoolverlichting speelt een grote rol in de werkprestaties van zowel leerlingen als leerkrachten. Wanneer de juiste verlichting is geïnstalleerd heeft dat invloed op veel factoren.

Een bekend positief effect is dat het ziekteverzuim daalt en dat het concentratievermogen toeneemt waardoor aanzienlijk minder fouten worden gemaakt.

Verder gaat de leessnelheid omhoog, in sommige gevallen met 35%. Daardoor zijn mensen beter in staat om sneller en makkelijker de informatie tot zich te nemen.

Doordat het lichtbeeld van Led vergeleken met TL een stuk rustiger is, kan dit ook bijdragen aan meer rust in de klas. TL licht flikkert op een manier die niet bewust wordt gezien, maar kan onbewust toch voor extra prikkeling zorgen.

Nog een reden dus om voor de energiezuinige Led verlichting te kiezen.

Meest gestelde vragen over schoolverlichting


In deze video geeft Jeroen Workum antwoord op de drie meest gestelde vragen met betrekking tot het verlichten van scholen danwel klaslokalen.

Als eerste wordt vaak de vraag gesteld hoe bepaald wordt, welk aantal armaturen er in een lokaal of ruimte nodig is. Daar is een aantal factoren bepalend in, Jeroen licht dat verder toe.

Het is aan te raden om een klaslokaal in delen te kunnen verlichten, bijvoorbeeld als er centraal naar een TV-scherm of digibord wordt gekeken. Jeroen vertelt hier over hoe dat in zijn werk gaat.

Schoolvision van Philips is een prachtig systeem om de kleur en de intensiteit van het licht in een lokaal aan te passen. Afhankelijk van het tijdstip en de taak die de leerlingen verrichten, is in vier programma's een perfect passende lichtsituatie in te stellen.

Nu even geen video, maar wel nieuwsgierig naar de informatie? Lees dan de antwoorden op de drie populairste vragen hieronder nog eens terug.

Hoeveel armaturen heb ik nodig in een klaslokaal?


Het aantal armaturen dat nodig is, is afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard speelt het formaat van het lokaal een belangrijke rol. Daarnaast is belangrijk hoe en wie de ruimte gebruikt. Er wordt natuurlijk altijd les gegeven, maar het maakt verschil of dat wordt gedaan aan jonge kinderen, volwassenen of zelfs oudere mensen. Afhankelijk van de taken die ze in de lessen uitvoeren, wordt het benodigde lichtniveau bepaald en dus het aantal armaturen.

Algemeen wordt aangenomen dat het aantal ramen ook een belangrijke rol speelt. Het idee daarbij is dat er minder armaturen nodig zijn, als er veel ramen zijn.

Dat is niet zonder meer waar; in december is het bijvoorbeeld vroeg donker en valt er door de ramen minder licht van buiten naar binnen. Wel kan het licht dat door de ramen valt, gebruikt worden om een extra energie besparing te realiseren. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van daglicht sensoren, waardoor de verlichting automatisch dimt afhankelijk van het licht dat door de ramen invalt.

Als u exact wilt weten hoeveel armaturen er nodig zijn in uw specifieke situatie, neem dan contact met ons op. Wij maken een passend lichtplan voor uw klaslokaal, stellen daarbij de juiste vragen en aan de hand daarvan weet u precies wat u nodig heeft.

Schakelen tussen verschillende delen verlichting in het klaslokaal


Als u een klaslokaal gaat verlichten, houdt dan rekening met de positie van de beamer en het digibord. Het is soms prettig om de verlichting boven deze twee onderdelen onafhankelijk uit te kunnen zetten.

Het licht in het klaslokaal zelf blijft dan branden, maar boven de beamer en het digibord dus niet, waardoor deze beter zichtbaar zijn. Dit geeft een betere uitstraling en sfeer in het klaslokaal. Kinderen worden niet in donker gezet, waardoor ze inzakken of vermoeid raken.

Als u dus goede verlichting wilt in uw klaslokaal, zorg er dan voor dat verlichting boven beamer en digibord kan worden uitgeschakeld. Uiteraard kunt u bij vragen daarover even contact met ons opnemen.

De voordelen van het Philips Schoolvision systeem


Schoolvision van Philips is een systeem waarbij in een klaslokaal verlichting wordt geïnstalleerd die vier standaard instellingen heeft. Afhankelijk van het programma dat u kiest, gaat de licht intensiteit omhoog of omlaag, en wordt de kleur van het licht warmer of koeler.

Zoals gezegd zijn er vier standaard programma’s waaruit kan worden gekozen:

1. Standaard

2. Energie

3. Concentratie

4. Rust

Afhankelijk van het programma dat wordt gekozen, verandert de verlichting in de klas.

Een voorbeeld: kinderen hebben buiten gespeeld, zitten nog vol adrenaline en moeten weer even tot rust komen als ze weer op hun werkplek zitten. Kies dan voor het programma ‘rust’ en de verlichting wordt warmer van kleur, de intensiteit gaat omlaag waardoor de kinderen rustiger worden.

Als er een toets moet worden gemaakt, en de kinderen geconcentreerd willen werken, kies dan het programma ‘concentratie’. De kinderen zijn dan beter geconcentreerd doordat de verlichting wat blauwer is en een hogere intensiteit heeft. De resultaten worden echt beter doordat de kinderen zich beter kunnen concentreren!

De ervaring leert dat na verloop van tijd de kinderen zelf naar hun leerkracht komen met de vraag naar een passend programma verlichting voor dat moment.

Schoolvision kan er in belangrijke mate toe bijdragen dat de prestaties en resultaten van leerlingen omhoog gaan. Hollandlamp is deskundig op gebied van Schoolvison en legt u er graag alles over uit. Stel daarom gerust uw vragen en wij leggen graag de mogelijkheden die het heeft uit. Wat er zoal komt kijken bij installatie en welke subsidies eventueel van toepassing zijn.


Led Paneel
Noodverlichting
Overstappen Led
Led DownlightIedere ruimte gepast verlicht


In een school zijn verschillende soorten verlichting nodig. In de algemene ruimtes zoals de hal en de gangen kunnen downlight armaturen geplaatst worden.

Daarnaast zijn er ook ruimtes waar de administratie gedaan wordt. Hier kunnen dan Led panelen toegepast worden, eventueel met pendel.

Belangrijk hierbij is dat er geen storende spiegelingen in de computerschermen zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor de klaslokalen waar veel met computers wordt gewerkt. De UGR van de verlichting moet hier volgens norm minder dan 19 zijn.

Als er lokalen zijn met werkbanken, bijvoorbeeld voor lessen in techniek, dan kunnen hier werkplaatsarmaturen geplaatst worden.

Multifunctionele verlichting


De aula is meestal een multifunctionele ruimte. Deze doet dienst als kantine, hier worden bijeenkomsten georganiseerd, vergaderingen gehouden en voorstellingen gegeven.

Het is dan prettig als daar met een druk op de knop de juiste verlichting bij geschakeld kan worden. In veel gevallen wordt hier een Dali dimsysteem voor aangelegd waarbij scenes vastgelegd kunnen worden.

Voor een PowerPoint presentatie bijvoorbeeld is ander licht nodig dan bij een voorstelling en tijdens de lunch overdag hoeft er minder licht te branden dan ’s avonds bij een vergadering.

Door in deze ruimte ook aanwezigheidsmelders en daglicht sensoren toe te passen, zal de verlichting niet onnodig branden.

Neem voor meer informatie hierover contact op met Hollandlamp. We hebben diverse merken in ons assortiment opgenomen, waarmee de juiste installatie voor de school aangelegd kan worden.

Besparing door LED


De verlichting en het onderhoud daarvan, is voor veel scholen een grote kostenpost. Het kan tot wel 30% van de totale energiekosten bedragen.

Door de oude, conventionele verlichting te vervangen door Led is het mogelijk om aanzienlijk te besparen op zowel energiekosten als onderhoud.

Het installeren van Led schoolverlichting vraagt een investering, maar wordt gemiddeld binnen 1-3 jaar terugverdiend.

Wanneer een school besluit om over te stappen naar Led kan hier ook subsidie over gekregen worden.

Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden, maar dit draagt natuurlijk bij aan de uiteindelijke besparing.

Hollandlamp adviseert scholen


Voldoende en goed licht zorgt voor een prettige werksfeer; het draagt bij aan een fijne en inspirerende leeromgeving.

Kennisoverdracht vindt makkelijker plaats wanneer mensen zich voldoende gestimuleerd voelen om informatie op te nemen en te verwerken.

Goede schoolverlichting helpt daarbij en stelt mensen in staat om hun cognitieve vermogens en vaardigheden aan te spreken. Processen zoals denken, geheugen en concentratie zijn daarbij belangrijk.

Comfort en energiebesparing


Hollandlamp heeft al aan veel scholen lichtadvies uitgebracht en zorg gedragen voor installatie. Daarbij wordt vanuit verschillende aandachtspunten gedacht.

Vanzelfsprekend staat de functie van de verlichting voorop. Maar we vinden duurzaamheid en energiebesparing erg belangrijk. Led armaturen en Led lichtbronnen die jarenlang meegaan leveren een besparing op in onderhoudskosten. Ook gaan we daardoor zuiniger om met grondstoffen omdat er minder vervanging nodig is.

Daarnaast kan het gebruik van aanwezigheidsdetectie en daglichtregeling ook bijdragen aan een besparing van energie. Het licht brandt minder fel als er voldoende daglicht binnenkomt en gaat uit als er niemand aanwezig is in de ruimte.

vragen-info-meer-informatie-mail-hollandlamp

Loading...
Wacht a.u.b...
x